2 mikron büyüklüğünün üzerindeki toz parçacıklarının %99.9'luk kısmını hem verimli hem de hızlı bir biçimde filtreler. Havanın akımından daha ağır olan partiküllerin düştüğü hazneye, toz yüklü hava girer. Bundan daha hafif olan parçacıklar ise hava akımında sıkışarak filtre torbalarına yükselirler. Hava filtre olan torbalardan geçtiği esnada, toz partikülleri de torbanın dış yüzeyi tarafında toplanır. Temizlenen hava toplayıcının üzerinden de dışa atılmaktadır.
Torbanın dış kısmında birikmiş tozu, toplama haznesine düşmüş ters çevrilmiş olan hava akışı sağlamaktadır. Bu durum torbanın dışarı doğru bastırmasına ve bir iç şok dalga üretmesine yarar. Bahsettiğimiz gibi bunu toz toplama haznesine düşmüş olan ters çevrilen hava akışı sağlamaktadır. Tüm temizleme işlemleri kolaylıkla ayarlanabilen bir zamanlayıcı ile kontrol edilmektedir.
Toz Toplama Sisteminin Temeli
İyi bir biçimde tasarlanmış olan toz toplama sistemleri, tozu sadece kirleten olarak değil aynı şekilde toz yakalama sistemlerinin nitelikleri biçiminde de düşünebilmelidir. Tozun işçiler üzerinde potansiyel bir zarar olduğu hususunda çeşitli incelemeler gerçekleştirilmelidir.
Toz Toplama Sisteminin Çalışma Alanları
Toz toplama sistemlerinin çalışma konusu dumanlı, tozlu ve talaşlı üretim yapmakta olan makinelerin çıkarmış olduğu tozu ve talaşı içerisine çekmektir. Diğer bir ismiyle havayı temizlemektir. Bu işlemi içerisinde bulundurduğu pervanenin dönmesiyle yapar. Yukarı kısımda da bahsettiğimiz üzere bu işlemi gerçekleştirdikten sonra bu toz ve talaşları toz toplama sistemleri içerisinde yer alan çuvala boşaltır.
Toz toplama makinesinin toplamda 3 adet emici sistemi bulunur. 2 emici baca kısmında yer alırken, diğer yer tarafında bulunur. Bacada yer alan emiciler, talaş üretimi yapan makinenin üzerinde biriken talaş ve tozu hortum vasıtasıyla içine çeker.
Toz Toplama Sistemleri Seçerken Dikkat
Toz toplama sistemleri seçerken, çalışılan ortam ve ortamdaki kirlenme biçimleri mutlaka düşünülmelidir. Örneğin talaş üretilen bir ortam ile kimyasal gazların bulunduğu ortamlarda kullanılacak olan toz toplama sistemleri birbirinden farklı olmalıdır. Makine çalışır durumda bulunuyorken mutlaka maske takılmalıdır. Makinede genel bakım işlemleri yapılırken, elektrikle olan ilişkisi mutlaka kesilmelidir. Yine genel bakım bittikten sonra tüm parçalar doğru bir şekilde yerleştirilmeli, eksik parça olması halinde kesinlikle çalıştırılmamalıdır.
Bakımı Kimler Yapmalıdır?
Makinenin bakımı, performansın maksimum seviyede olabilmesi için gereklidir. Ancak yanlış bakım, işlerin aksamasına, çeşitli iş kazalarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka profesyonel bakım işlemleri yapabilen yetkililer çağrılmalıdır. Makinenin alındığı yerden profesyonel bakım elemanları konusunda bilgi alınabilir.